ככה תקדמו את הפרוייקטים שלכם בעקביות ותשמרו על פוקוס
- eden1715
- 28 במרץ 2023
- זמן קריאה 3 דקות
להחליט מה לא לעשות חשוב באותה מידה כמו להחליט מה כן לעשות.
את המשפט הפשוט והחכם הזה אמר סטיב ג'ובס, והוא משקף כלי שאנחנו מדברים עליו הרבה. תראו, כשאתם רוצים לקדם פרויקט או להצליח לבנות משהו גדול…
אתם חייבים לנוע בכיוון שאליו אתם מכוונים עם כמה שפחות הסחות דעת! הבעיה היא שהסחות הדעת לא תמיד תלויות בנו. אבל החדשות הטובות הן שיש דרך להתמודד איתן ולהישאר בפוקוס, והדרך הזו נקראת "חסימה עצמית".

הנה ההסבר: כדי למנוע מעצמכם את הפיתויים או את חוסר המיקוד, ולהבטיח את העובדה שתתקדמו לעבר מה שאתם יודעים שנכון עבורכם אסטרטגית, אתם תצטרכו:
לסרב להצעות שישמעו מעולה בדרך
לשנות דפוסי פעולה, סביבה, והרגלים
לעתים אפילו להשקיע משאבים קונקרטיים כדי להסיר מכם אפשרויות
אולי הדוגמה המוכרת ביותר לחסימה עצמית מגולמת בסיפור הזה שמובא לכם בגרסתו המקוצרת על הרנן קורטס שכבש את מקסיקו במאה ה-16: במהלך הלחימה הקשה שניהל מול האימפריה האצטקית, ביצע קורטס מהלך אמיץ ויצירתי שאפשר לו להפוך את הקרב ולהכניע את האימפריה ששלטה כבר 200 שנה באזור.
את התכסיס הצבאי המבריק שלו לא ביצע קורטס לאויביו, אלא לחייליו שלו. בעת שהגיע עם ספינותיו אל החוף, לקראת קרב ההכרעה נגד האצטקים, הוא שמע את חייליו מדברים על נסיגה. הוא הבין שאנשיו פוחדים מהקרב והחליט להפוך את הפחד שלהם לדחף לנצח.
אבל איך הוא יצליח לגרום להם לנצח?
ואז עלה בראשו הפיתרון. הוא ידע שאין כמו הרגע שבו אתה לחוץ אל הקיר, ולכן נתן פקודה לשרוף את ספינותיו. לאחר ששרף אותן, אמר המפקד לחייליו שמהקרב הזה הם יוכלו לצאת או כמנצחים או בארון מתים.
אבל מה הייתה המטרה של קורטס? מה הגיוני בשריפת הספינות שנחוצות כדי להציל את צבאו במקרה שיובס? מה שהנחה אותו היא הידיעה שכל עוד יש לו ולחייליו את *האפשרות* לסגת, הם לא יתנו את הכל בכדי לנצח. רק *חוסר ברירה* יגרום להם להילחם בכל הכוח, שהרי אם יובסו רק מוות הוא האופציה.
זה הצליח וחייליו של קורטס ניצחו.

עכשיו שיהיה ברור…
חסימה עצמית לא אומרת בהכרח לעשות מעשים כל כך רדיקליים, אבל היא כן אומרת שעל ידי הסרת אופציות אנחנו יכולים לנוע בצורה טובה יותר למקומות שאליהם אנו שואפים.
זה יכול להיות:
- להניח את הנייד בבגאז' בזמן נהיגה אם יש לנו נטייה לסמס.
- לא להכניס הביתה ממתקים אם אנחנו מרגישים שהמאנצ'ים של הלילה עושים לנו לא טוב.
- ללכת למקומות לבד כדי להכיר אנשים חדשים, במקום ללכת עם חברים.
וזה כמובן גם מתחבר לעבודה: - לנעוץ פגישה ביומן אם אנחנו רוצים לעבוד על משהו שחשוב לנו לקדם, גם אם הוא לא באמת פגישה. - להשאיר את הנייד מחוץ לחדר הישיבות כדי לא להתפתות לגלול ולפספס דברים חשובים. - להכריז בפני המנהל שלנו על דד-ליין למשהו שאנחנו רוצים לעשות כדי שלא תהיה לנו ברירה אלא לעמוד בו.
ויש עוד עשרות דוגמאות לשימושים של חסימה עצמית.
ואז, אחרי שטיפלנו במה שצריך וחסמנו את עצמנו, השלב הבא הוא…
לסלול לעצמנו את המסלול לעבר היעד שלנו בדרך הנכונה ביותר!
____________
אם התחברת לצורת החשיבה, אז חשוב שתדעי שחסימה עצמית, סלילת מסלול, הטיות חשיבה, תעדוף, הם כולם כלים שאנחנו יודעים ללמד ולהטמיע במנהלים דרך משחקים, ובשימוש בינה מלאכותית. כשרואים את מה שכרגע הסברתי כאן באופן סימולטיבי דרך משחק, ההטמעה של הכלים הופכת למהירה וטבעית, ומכאן קל מאוד לעשות את ההעברה לעולם האמיתי. והפידבקים על התהליכים שלנו מוכיחים את זה כל פעם מחדש. גם מצד צוותי הלמידה, וגם מצד המשתתפים בתכניות. אם גם את רוצה שהעובדים בארגון שלך ילמדו בדרך שונה, כזו שלא רק שלא יצטרכו לרדוף אחריהם כדי ללמוד, אלא שהם רק יחכו לשיעור הבא - תשאירי לנו פרטים ונשמח לבחון התאמה לארגון שלך.
Comments